
Zwykle kojarzymy je z popularnym daniem kuchni francuskiej. Mowa oczywiście o ślimakach, które cenione są jednak nie tylko we Francji, ale także w innych europejskich krajach. Bardzo zdrowe, smaczne i delikatne, cieszą się ogromnym uznaniem. Można przyrządzać je na wiele sposobów, ważną rolę stanowią również dodatki, które świetnie uzupełniają smak ślimaków. Jednym z najlepszych produktów oferowanych w naszym sklepie są ślimaki po sycylijsku z dodatkiem suszonych pomidorów.
Ślimaki - właściwości odżywcze
Jadalne ślimaki charakteryzują się licznymi właściwościami odżywczymi oraz zawartością dużych ilości witamin i minerałów. W ślimakach znajdują się między innymi witaminy C, E i B6 oraz takie minerały jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor, selen i cynk. Ślimaki dostarczają do organizmu lektynę oraz charakteryzują się właściwościami antynowotworowymi. Pozwalają także wzmocnić układ odpornościowy całego organizmu. Zawierają duże ilości białka przy jednoczesnej niewielkiej obecności tłuszczu i minimalnej cholesterolu. Są ponadto niskokaloryczne i właśnie dlatego mogą być składnikiem diety redukcyjnej, niskotłuszczowej czy wysokoproteinowej.
Dodatek suszonych pomidorów
Ślimaki smakują znakomicie w każdej formie i z rozmaitymi dodatkami. Te przygotowywane po sycylijsku zawierają suszone pomidory i właśnie dlatego smakują tak wyjątkowo. Suszone pomidory również zawierają bardzo duże ilości witamin (witamina C, E, PP, K oraz z grupy B), a także potas, wapń, magnez i żelazo.
W tego rodzaju pomidorach znajdziemy również znacznie więcej likopenu niż w zwykłych warzywach. Likopen działa antynowotworowo i skutecznie hamuje procesy starzenia się organizmu. Pozytywnie wpływa także na układ krwionośny i może obniżyć ciśnienie krwi. Warto również wiedzieć, że witaminy i minerały obecne w suszonych pomidorach są przyswajalne łatwiej niż w surowych warzywach.
W jaki sposób podawać ślimaki
Ślimaki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej. Niemak każdy kraj może poszczycić się lokalnymi, charakterystycznymi przepisami na pyszne dania, których podstawą są właśnie ślimaki jadalne. W zależności od regionu mogą one być bazą zup, sałatek czy dań głównych. Świetnie smakują delikatnie podsmażone z dodatkiem masła, białego wina i ziół albo gotowane.
Ślimaki po sycylijsku zawierają suszone pomidory, co tylko wzbogaca ich smak oraz nadaje mu szczególnej intensywności. Tak przyrządzone ślimaki można jeść od razu po otwarciu lub poddawać obróbce termicznej, na przykład smażąc lub gotując. Ślimaki po sycylijsku możemy podać jako ważny składnik sałatki warzywnej - wystarczy wyjąć je z opakowania i rozłożyć na liściach sałaty razem z dodatkiem innych warzyw albo podać z bagietką i winem. W ten sposób szybko przygotujemy przepyszny i pełnowartościowy posiłek.
Ślimaki po sycylijsku znakomicie sprawdzą się także jako danie kuchni włoskiej - wystarczy przygotować ulubiony makaron, wyłożyć je na wierzch, doprawić listkami świeżej bazylii oraz dobrze wymieszać. Ten posiłek jest nie tylko bardzo prosty do przyrządzenia, zdrowy, ale też wyjątkowo smaczny. Świetnym uzupełnieniem takiego dania będzie również dobre, włoskie wino. Ślimaki po sycylijsku możemy wykorzystywać do innych dań i eksperymentować w kuchni.
Dobry skład ślimaków po sycylijsku
Ślimaki po sycylijsku z suszonymi pomidorami są oferowane w formie konserwy sterylizowanej zapakowanej w stalową puszkę. Taka forma zapakowania gwarantuje wysoki poziom higieny oraz świeżości produktu. W składzie konserwy znajduje się ślimak z gatunku Helix Aspersa Maxima (50% zawartości), naturalny olej roślinny, mieszanka warzywna z suszonych pomidorów krojonych z dodatkiem cukru, suszone warzywa (cebula, marchew, pietruszka) oraz przyprawy takie jak sól, ziele angielskie, ostra zmielona papryka, czosnek suszony i sproszkowany imbir. Taki skład konserwy zapewnia najwyższe doznania smakowe - zbilansowana i właściwie skomponowana mieszanka warzyw, ziół i przypraw pozwala wydobyć w pełni smak ślimaków, a dodatek suszonych pomidorów sprawia, że nabierają intensywnego, aromatycznego posmaku oraz są cenione przez konsumentów i wymagających smakoszy. Ponadto mogą być spożywane bezpośrednio po otwarciu lub stanowić ważny składnik dań głównych, przystawek czy przekąsek.
Czy ślimaki po sycylijsku są ekologiczne?
Zapewne wielu konsumentów zwraca uwagę na właściwości zdrowotne kupowanych produktów i o tych pisaliśmy już wcześniej. Coraz częściej zastanawiamy się jednak również nad tym, czy kupowane produkty są ekologiczne oraz jaki mają wpływ na naszą planetę. Trzeba tutaj zauważyć, że ślad węglowy uzyskany podczas produkcji ślimaków po sycylijsku jest niewielki, a zatem nie mają one negatywnego wpływu na środowisko. Ponadto do ich hodowli wykorzystywano wyłącznie najlepszą paszę wolną od antybiotyków, konserwantów czy ulepszaczy. Dzięki temu klienci mogą cieszyć się zdrowym, zbilansowanym oraz w pełni naturalnym produktem, który idealnie sprawdzi się na ich stołach.
Duży wybór zdrowych produktów
W naszym sklepie klienci mogą skorzystać z szerokiej oferty zdrowych oraz smacznych produktów spożywczych dostępnych zawsze od ręki i w najlepszych cenach. Zapraszamy do zapoznania się z aktualnym asortymentem oraz składania zamówień.