Czy wiedziałeś, że szarańcza jest jadalna? Teraz już wiesz! Szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) jest jednym z najpopularniejszych jadalnych owadów dostępnych na polskim i europejskim rynku. Od niedawna owad ten został zatwierdzony przez Komisję Europejską jako nowa żywność — pyszna alternatywa dla mięsa zwierząt gospodarczych. Szarańcza oferowana przez nasz sklep to przekąska, która powstała na bazie oryginalnej receptury — jest nieziemsko smaczna, a jej jakość potwierdzają certyfikaty.
Szarańcza jadalna – unikalna i zdrowa przekąska
W dobie rezygnowania z produktów mięsnych pochodzących ze zwierząt gospodarczych jadalna szarańcza jest strzałem w dziesiątkę. To unikalna przekąska, którą możemy zaspokajać głód między posiłkami. Co więcej — szarańcza dostarcza do naszego organizmu wielu cennych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na ciało i umysł. Nie da się też ukryć, że suszone owady są bardziej ekologiczne od klasycznego mięsa.
Dlaczego jadalna szarańcza jest zdrowsza od czerwonego mięsa?
Podczas produkcji czerwonego mięsa zazwyczaj stosuje się antybiotyki oraz szkodliwe środki chemiczne, mające na celu zwiększenie jego objętości — w przypadku owadów tego nie ma. Zużywa się także znacznie więcej wody, a do tego powstaje większa ilość dwutlenku węgla. Można więc śmiało powiedzieć, że produkcja jadalnych owadów jest dużo bardziej ekologiczna, a sama szarańcza posiada więcej wartości odżywczych niż czerwone mięso.
Jakie wartości odżywcze ma szarańcza jadalna?
Szarańcza do jedzenia to źródło białka, a także prozdrowotnych kwasów tłuszczowych: nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych (kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy, stearynowy czy alfa-linolenowy). Dodatkowo znajdziemy w niej liczne witaminy i minerały:
- witaminę E, ryboflawinę, niacynę, biotynę, kwas pantotenowy, kobalaminę i tiaminę, kwas foliowy, retinol, witaminę D oraz fosfor, cynk, miedź i mangan.
Szarańcza jadalna powinna znaleźć się w naszym codziennym menu. Spożywana regularnie dostarczy naszemu organizmowi składników niezbędnych do prawidłowej pracy wielu układów — a do tego korzystnie wpłynie na samopoczucie. Szarańcza jest także owadem bardzo sycącym, a zatem odpowiednim dla osób będących na diecie.
Jak usunąć skrzydełka z szarańczy wędrownej?
Usuwanie skrzydełek nie jest konieczne, choć są one bardzo cienkie i mogą łamać się w ustach. Szarańcza będzie znacznie lepiej smakowała, jeśli się ich pozbędziemy. Jest to bardzo proste: otwórz torebkę, chwyć skrzydła szarańczy u ich podstawy, usuń je, a następnie delektuj się wyjątkowym smakiem!