Wypróbuj nasze zrównoważone i przyjazne środowisku białko!
Mąka pozyskana z owadów wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje. W naszej
kulturze spożywanie owadów jest czymś nowym, dla wielu nawet niezrozumiałym.
Warto jednak wiedzieć, że to, co nieznane, nie musi być klasyfikowane jako złe lub szkodliwe.
Odpowiedzmy sobie zatem na parę podstawowych pytań – jak smakuje mąka ze
świerszczy oraz czy jest zdrowa?
- Mąka ze świerszczy — to warto wiedzieć
Mąka ze świerszczy jest doskonałym źródłem składników odżywczych i zawiera wszystkie
9 niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu można określić ją jako pełnowartościowe białko.
Ten cenny składnik występuje w ilości prawie trzykrotnie większej niż w steku i dwukrotnie
większej niż w mięsie z kurczaka. Czyż nie są to bardzo satysfakcjonujące statystyki?
Z punktu widzenia osób, które przykładają wagę do swojego żywienia, z pewnością
tak!
Skoro skład mamy rozgryziony… przejdźmy do smaku i innych cech. Mąka pozyskana ze
świerszczy ma przyjemny, lekko orzechowy smak. To, co jest istotne, to fakt, że produkt
ten nie zawiera glutenu, zatem jest świetnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię lub
nietolerancję tego składnika. Warto wspomnieć, że świerszcze są bogate w aminokwasy
takie jak waliny czy tyrozyny, mające wpływ na obniżenie poziomu stresu, a tym samym
poprawiające samopoczucie. A zatem nie ma się czego obawiać – mąka ze świerszczy
może być naprawdę zbawienna w naszej diecie!
Ta mączka znana jest również jako pokarm przyszłości i jest w pełni bezpieczna dla konsumentów.
Pozyskuje się ją z owadów, które pochodzą wyłącznie z certyfikowanych hodowli.
- Zalety mąki ze świerszczy
• Jest pełnowartościowym białkiem.
• Jest dobra dla planety.
• Jest bogata w minerały oraz w witaminy z grupy B.
• Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych.
• Wspiera zdrowie i florę bakteryjną jelit.
Mąka ze świerszczy sprawdza się w rozmaitych wypiekach — na jej bazie można przygotować
smaczne ciastka, babeczki czy chleb. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać ją
do omletów czy naleśników. Wzbogaci również pożywne smoothie i koktajle, zwłaszcza te
potreningowe. Spróbuj zastąpić jedną trzecią swojej zwykłej mąki mąką ze świerszczy
podczas pieczenia, aby nadać chlebowi, ciasteczkom, naleśnikom i babeczkom wartość
odżywczą.
Przyszłość dzieje się na naszych oczach – także w kuchni! Mąka ze świerszczy to z pewnością
innowacja, do której wiele osób podejdzie z pewną dozą niechęci, jednak Ty dzięki
temu artykułowi już wiesz, że obawy nie zawsze się sprawdzają. Przekonaj się, że to, co
zdrowe, płynie z natury i to nawet z jej najmniejszego kręgu, jakim są... owady!