
Jeszcze kilka lat temu jedzenie owadów było czymś niespotykanym. Od niedawna możemy je znaleźć w wielu krajach jako alternatywna przekąska do niezdrowych np. chipsów! Choć w Polsce jest to całkowicie nowy przysmak - to np. w Niemczech, Czechach czy Niderlandach owady są zjadane na co dzień.
• Wysoka zawartość białka to największa zaleta owadów. Zawierają od 20-70 % białka w zależności od gatunku owada i jego stopnia przetworzenia.
• Czy wiesz, że owady zawierają chitynę? Wiąże się ona z tłuszczami podczas trawienia - za czym idzie obniżenie cholesterolu.
• Oprócz białka - dostarcza wiele innych składników odżywczych witamin - fosfor, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B.
• Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) uznała, iż owady są pełnowartościowym posiłkiem.
• Produkcja owadów jadalnych jest bardzo ekologiczna. Zużywa się dużo mniejsze ilości wody, paszy oraz powierzchni ziemi w porównaniu do produkcji bydła.
To tylko część zalet, jakie niesie za sobą spożywanie owadów jadalnych.
Więcej szczegółów wkrótce !