do kasy suma: 0,00 zł
Prażone robaczki z warzywami i curry warzywnym
Prażone robaczki z warzywami i curry warzywnym

Prażone robaczki z warzywami i curry warzywnym

Czas potrzebny na 4 porcje: 40 minut

 

Składniki:

450 g kalafiora

100 g mini kukurydzy

350 g zielonych szparagów

150 g pomidorków koktajlowych

3 cebule dymki

1 kawałek imbiru

1 laska trawy cytrynowej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka pasty z czerwonego curry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego (400 ml)

100 ml wody

200 g śmietanki

sok z ½ limonki

sól

pieprz z młynka

3 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki sosu sojowego

20 g mączników classic

mielone curry

 

 

Sposób przygotowania:

Umyć i oczyścić kalafior, kukurydzę, szparagi , pomidory, dymkę i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Obrać i zetrzeć imbir. Trawę cytrynową i czosnek posiekać.

Pogrzać cukier trzcinowy w rondlu, aż stanie się płynny. Dodać pastę curry i koncentrat pomidorowy, wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać czosnek, imbir i trawę cytrynową, zagotować i dusić około 10 minut. Przecedzić, dodać śmietankę i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

Podgrzać olej roślinny na wysokiej patelni i usmażyć w nim kalafior, szparagi i kukurydzę. Zdeglasować sosem sojowym, dodać dodać pomidory i szczypiorek, dokończyć gotowanie, a następnie dodać sosu curry.

Ułożyć curry warzywne w miskach, udekorować mącznikami. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl