
Prażone robaczki z warzywami i curry warzywnym
Czas potrzebny na 4 porcje: 40 minut
Składniki:
450 g kalafiora
100 g mini kukurydzy
350 g zielonych szparagów
150 g pomidorków koktajlowych
3 cebule dymki
1 kawałek imbiru
1 laska trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka pasty z czerwonego curry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
100 ml wody
200 g śmietanki
sok z ½ limonki
sól
pieprz z młynka
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki sosu sojowego
20 g mączników classic
mielone curry
Sposób przygotowania:
Umyć i oczyścić kalafior, kukurydzę, szparagi , pomidory, dymkę i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Obrać i zetrzeć imbir. Trawę cytrynową i czosnek posiekać.
Pogrzać cukier trzcinowy w rondlu, aż stanie się płynny. Dodać pastę curry i koncentrat pomidorowy, wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać czosnek, imbir i trawę cytrynową, zagotować i dusić około 10 minut. Przecedzić, dodać śmietankę i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Podgrzać olej roślinny na wysokiej patelni i usmażyć w nim kalafior, szparagi i kukurydzę. Zdeglasować sosem sojowym, dodać dodać pomidory i szczypiorek, dokończyć gotowanie, a następnie dodać sosu curry.
Ułożyć curry warzywne w miskach, udekorować mącznikami. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.