Pizza z owadami
Na 1 blachę czas potrzebny : 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie /marynowanie + 15 minut na pieczenie
Składniki potrzebne na ciasto:
250 g włoskiej mąki pszennej, Typ 00
5 g soli
10 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy:
20 g świerszczy
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju bazyliowego lub oliwy z oliwek
6 pieczarek
2 czerwone cebule
200 g startej mozzarelli
Na sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g grubo pokrojonych pomidorów (z puszki)
2 łyżeczki cukru z oregano
sól morska
pieprz z młynka
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i zagnieść z mąką na elastyczną masę. Na koniec dodać oliwę z oliwek i wygnieść. Przykryj ciasto i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czosnek obrać i grubo pokroić w kostkę i włożyć do miski z oliwą bazyliową. Marynuj w nim koniki polne przez 30 minut.
W międzyczasie obierać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w rondelku i podsmażyć kostki cebuli, aż będą przezroczyste. Dodać koncentrat pomidorowy i krótko piec. Dodać kawałki pomidorów i zagotuj. Doprawić do smaku oregano, cukrem, solą, pieprzem, gotować około 5 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Ponownie krótko zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Ułożyć na blasze do pieczenia. Koncentrat pomidorowy cienko rozprowadzić po cieście.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Przykryj spód pizzy, świerszcze posyp mozzarellą. Piecz pizzę w gorącym piekarniku przez 10-15 minut. Smacznego ! :D