do kasy suma: 0,00 zł
Pizza ze świerszczami
Pizza ze świerszczami

Pizza z owadami

 

Na 1 blachę czas potrzebny : 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie /marynowanie + 15 minut na pieczenie

 

Składniki potrzebne na ciasto:

250 g włoskiej mąki pszennej, Typ 00

5 g soli

10 g świeżych drożdży

125 ml ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek

 

Dodatki do pizzy:

20 g świerszczy

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju bazyliowego lub oliwy z oliwek

6 pieczarek

2 czerwone cebule

200 g startej mozzarelli

 

Na sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

200 g grubo pokrojonych pomidorów (z puszki)

2 łyżeczki cukru z oregano

sól morska

pieprz z młynka

 

Sposób przygotowania:

 

W misce wymieszać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i zagnieść z mąką na elastyczną masę. Na koniec dodać oliwę z oliwek i wygnieść. Przykryj ciasto i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Czosnek obrać i grubo pokroić w kostkę i włożyć do miski z oliwą bazyliową. Marynuj w nim koniki polne przez 30 minut.

W międzyczasie obierać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w rondelku i podsmażyć kostki cebuli, aż będą przezroczyste. Dodać koncentrat pomidorowy i krótko piec. Dodać kawałki pomidorów i zagotuj. Doprawić do smaku oregano, cukrem, solą, pieprzem, gotować około 5 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Ponownie krótko zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Ułożyć na blasze do pieczenia. Koncentrat pomidorowy cienko rozprowadzić po cieście.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Przykryj spód pizzy, świerszcze posyp mozzarellą. Piecz pizzę w gorącym piekarniku przez 10-15 minut. Smacznego ! :D

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl