do kasy suma: 0,00 zł
Dlaczego warto jeść owady?
Dlaczego warto jeść owady?

 

 

 

Jeszcze kilka lat temu jedzenie owadów było czymś niespotykanym. Od niedawna możemy je znaleźć w wielu krajach jako alternatywna przekąska do niezdrowych np. chipsów!
Choć w Polsce jest to całkowicie nowy przysmak - to np. w Niemczech, Czechach czy Niderlandach owady są zjadane na co dzień.

Pewnie wielu z Was zastanawia się, skąd pomysł na jedzenie owadów?

Są chrupiące, wypełnione smakiem i przyprawami, napakowane białkiem i witaminami, a co najlepsze - to zdrowa przekąska bez wyrzutów sumienia!
Na świecie istnieje ponad tysiąc różnych rodzajów jadalnych owadów.
Tradycja jedzenia owadów wywodzi się z Afryki oraz Azji. Aż dwa miliardy ludzi na świecie spożywa każdego dnia różne gatunki owadów.

 

 

Dlaczego warto spożywać owady?

Jadalne owady są bardzo dobrym źródłem białka, to aż 65 procent białka, podczas gdy wołowina to około 50 procent.
Są bogate w mikroelementy i minerały, takie jak potas, żelazo i witamina B12.
Hodowla owadów jest przyjazna środowisku oraz produkuje znacznie mniej odpadów.
Wykorzystuje się znaczniej mniej wody, ziemi oraz paszy niż przy hodowli bydła.
Produkcja gazów cieplarnianych przez większość owadów jest znacznie niższa niż w przypadku bydła czy drobiu. Ciekawostka - produkcja zwierzęca produkuje więcej gazów szkodliwych niż samochody!
Chityna zawarta w owadach to probiotyk, naturalnie występujący błonnik podobny do celulozy, i co zaskakujące, ma bardzo silne korzyści zdrowotne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl