Nasze robaczki mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Jako lekka lecz sycąca przekąska, do potraw słonych, ale też... słodkich. Dziś przychodzimy do Was z super smaczną inspiracją, czyli przepisem na bułeczki cynamonowe z mącznikiem.
Bułeczki cynamonowe z mącznikami
Na około 25 ślimaków czas: 25 minut + 60 min wyrastanie + 15 min pieczenie
Składniki na ciasto:
250 ml mleka
1 kostka drożdży
100 g cukru
80 g masła
500 g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 jajko (rozmiar M)
Składniki do nadzienia:
100 g bardzo miękkiego masła
50 g cukru
3 łyżeczki cynamonu
20 g mączników
Do szczotkowania:
1 jajko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać mleko, aby było letnie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z 50 ml mleka i 1 łyżką cukru. Rozpuścić masło w reszcie mleka.
Wymieszać mąkę z solą, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i kardamonem. Dodać zmiksowane drożdże, jajko i mleko z masłem, zagnieść wszystko na gładką masą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Ponownie krótko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na około pół cm grubości w prostokąt. Posmarować masłem. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać po wierzchu. Podsmażyć mączniki na patelni bez tłuszczu przez kilka minut i równomiernie rozprowadzić po cieście.
Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższej strony, pociąć w paski o szerokości 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim ślimaki. Piecz przez około 15 minut na środkowym poziomie i podawaj na ciepło.
Do przepisu polecamy użyć robaczków z naszej strony !! :D