do kasy suma: 0,00 zł
Białe pieczywo z ostrą pastą z robaczkami
Białe pieczywo z ostrą pastą z robaczkami

Składniki:

Na 🍞:

🍚470 g mąki pszennej

🍚30 g mąki ze świerszczy

🥄łyżeczka cukru

🥄łyżeczka soli

1 kostka drożdży

🥛300 ml mleka

🧈50 g masła

 

Na pastę:

🥜50 g orzechów włoskich

🥜10 g orzeszków piniowych

🐛20 g mączników o smaku chilli

🐛20 g mączników o smaku czosnku

🧄2 ząbki czosnku

🧀100 g parmezanu w jednym kawałku

🥄1 łyżka gorącej wody

100 ml oliwy z oliwek

🧂 sól

🧂pierz z młynka

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać pokruszone drożdże. Delikatnie podgrzać mleko i 40 g masła w rondlu, również dodać do miski. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na gładko. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie ponownie krótko wygnieść.

Nasmarować blachę do chleba pozostałym masłem. Wlać ciasto do formy i odstawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (termoobieg 180 stopni). Piec chleb przez około 45 minut na złocisty kolor.

Aby uzyskać pastę, trzeba krótko uprażyć orzechy włoskie i orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu i umieścić w wysokim pojemniku. Do pojemnika dodać mączniki, czosnek oraz grubo posiekany parmezan. Wszystko zmiksować na drobno. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie gładka pasta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Świeżo upieczony chleb pokroić w kromeczki i podawać z pastą z robaczków. ;)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl