Nachosy z guacamolą i robaczkami
Czas potrzebny na 4 porcje: 30 minut
Składniki:
2 dojrzałe awokado
Sok z ½ limonki
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 zielona papryczka chilli
1 czerwona papryczka chilli
3 dojrzałe pomidory
Sól
Pieprz z młynka
1 zielona papryka
2 cebule dymki
3 łyżki oliwy z oliwek
20 g prażonych robaczków
3 łyżki oleju arachidowego
1 torebka chipsów nachos 50 g
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, wydrążyć i wyjąć łyżką miąższ ze skórki. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki, aby nie zbrązowiał.
Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Przekroić zielone papryczki chilli wzdłuż, usunąć pestki i łodygę, umyć i drobno posiekać. Pomidory włożyć do wrzącej wody na 1 minutę, opłukać w zimnej wodzie, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z puree z awokado. Dodać sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki.
Umyć, oczyścić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę czerwone chilli i paprykę. Włożyć do miski. Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Marynować oliwą, doprawić solą i pierzem.
Chipsy nachos rozłóż na talerzu. Podawaj z robaczkami, pokrojonymi w kostkę warzywami i guacamolą.
Polecamy użyć robaczków z naszego sklepu internetowego !! :D