do kasy suma: 0,00 zł
Bułeczki cynamonowe z mącznikami

Nasze robaczki mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Jako lekka lecz sycąca przekąska, do potraw słonych, ale też... słodkich. Dziś przychodzimy do Was z super smaczną inspiracją, czyli przepisem na bułeczki cynamonowe z mącznikiem.

 

Bułeczki cynamonowe z mącznikami 

Na około 25 ślimaków czas: 25 minut + 60 min wyrastanie + 15 min pieczenie

 

Składniki na ciasto:

250 ml mleka

1 kostka drożdży

100 g cukru

80 g masła

500 g mąki

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 jajko (rozmiar M)

 

Składniki do nadzienia:

100 g bardzo miękkiego masła

50 g cukru

3 łyżeczki cynamonu

20 g mączników

 

Do szczotkowania:

1 jajko

2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzać mleko, aby było letnie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z 50 ml mleka i 1 łyżką cukru. Rozpuścić masło w reszcie mleka.

Wymieszać mąkę z solą, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i kardamonem. Dodać zmiksowane drożdże, jajko i mleko z masłem, zagnieść wszystko na gładką masą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Ponownie krótko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na około pół cm grubości w prostokąt. Posmarować masłem. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać po wierzchu. Podsmażyć mączniki na patelni bez tłuszczu przez kilka minut i równomiernie rozprowadzić po cieście.

Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższej strony, pociąć w paski o szerokości 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim ślimaki. Piecz przez około 15 minut na środkowym poziomie i podawaj na ciepło.

 

Do przepisu polecamy użyć robaczków z naszej strony !! :D

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl