do kasy suma: 0,00 zł
Zalety spożywania owadów
Zalety spożywania owadów

Jeszcze kilka lat temu jedzenie owadów było czymś niespotykanym. Od niedawna możemy je znaleźć w wielu krajach jako alternatywna przekąska do niezdrowych np. chipsów! Choć w Polsce jest to całkowicie nowy przysmak - to np. w Niemczech, Czechach czy Niderlandach owady są zjadane na co dzień. 

 

• Wysoka zawartość białka to największa zaleta owadów. Zawierają od 20-70 % białka w zależności od gatunku owada i jego stopnia przetworzenia. 

• Czy wiesz, że owady zawierają chitynę? Wiąże się ona z tłuszczami podczas trawienia - za czym idzie obniżenie cholesterolu.

• Oprócz białka - dostarcza wiele innych składników odżywczych witamin - fosfor, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B. 

• Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) uznała, iż owady są pełnowartościowym posiłkiem.

• Produkcja owadów jadalnych jest bardzo ekologiczna. Zużywa się dużo mniejsze ilości wody, paszy oraz powierzchni ziemi w porównaniu do produkcji bydła.

 

To tylko część zalet, jakie niesie za sobą spożywanie owadów jadalnych. 

Więcej szczegółów wkrótce ! 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl