Dziś mamy dla Was bardzo ciekawy i prosty przepis na chlebek irlandzki🍞🇮🇪
Lista składników:👇
🍚170g mąki pszennej typu 750
🍚200g mąki pszennej razowej
🍚30g mąki ze świerszczy
🥄5g sody oczyszczonej
🧉5g cukru brązowego
🧂6g soli kłodawskiej
🥛500g maślanki
🐛10g mączników
20g świerszczy
50g suszonej żurawiny
🥣20g siemienia lnianego
🍫10g nibsów kakaowych
📜Sposób przygotowania jest bardzo prosty, trzeba wymieszać razem wszystkie suche składniki. Dodać maślankę i wszystko wymieszać w jednolitą masę. Przelać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (bez termoobiegu) i piec 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez następne 40 minut.