do kasy suma: 0,00 zł
Dlaczego owady?
Dlaczego owady?

Pewnie wielu z Was zastanawia się, skąd pomysł na jedzenie owadów/robaków?

Tradycja jedzenia owadów jadalnych wywodzi się z Afryki oraz Azji. Aż dwa miliardy ludzi w 113 krajach świata, zastępuje mięso owadami. Dla populacji zamieszkujących wyżej wymienione kontynenty jest to produkt stosowany na co dzień jako naturalne źródło białka i innych ważnych wartości odżywczych. Wprowadzony do kultury od zarania dziejów, nie budzi tam kontrowersji. W Europie od niedawna jest możliwość spożywania takowych produktów.

Co takiego wyjątkowego w sobie kryją?

 

ZDROWA ALTERNATYWA

Stanowią świetną alternatywę dla białka wołowego/drobiowego/wieprzowego - białko owada (np. świerszcza) zawiera nawet do 70% białka na 100g produktu. Białko larwy mącznika to 48g białka na 100g produktu. Zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów oraz witaminy B2, B12, żelazo, cynk i wiele innych! Nie zawierają cukrów, laktozy, GMO, barwników, ulepszaczy oraz antybiotyków.

 

EMISJA GAZÓW CIEPLARNIANYCH (CO2)

Produkcja emituje do 100 razy mniej gazów cieplarnianych, niż produkcja mięsa wołowego. Ciekawostka - produkcja zwierzęca produkuje więcej gazów szkodliwych niż samochody!

 

WYDAJNA PRODUKCJA

Do produkcji zużywane jest do 12 razy mniej paszy, niż w przypadku bydła. Za czym idzie dużo mniejsze zużycie wody. 

 

OWADY JADALNE SĄ EKO ! :D

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl