W tej kategorii oferujemy ręcznie robione czekolady z jadalnymi owadami. Czekolada z robakami to unikalna słodka przekąska.
Robaki w czekoladzie sprawiają, że deser ten staje się bardziej delikatny, a jednocześnie jest również chrupiący.
Czekolada robiona ręcznie z dodatkiem w postaci robaka sprawia, że dany produkt staje się bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też takie czekolady są zalecane miłośnikom sportu – zarówno bardziej wymagających dyscyplin, jak i tych spokojniejszych. Czekolada handmade z robakami to również bardzo oryginalne rozwiązanie na prezent dla dzieci oraz osób dorosłych, które uwielbiają słodycze, kochają czekoladę i nie boją się próbować nowych rzeczy.
Czekolada z robakami – skład
Czekolada z jadalnymi owadami składa się z wysokiej jakości czekolady (gorzkiej, mlecznej, deserowej czy białej) oraz z suszonych larw robaków spożywczych, między innymi larw mączników (stosuje się także inne, na przykład larwy mklika czy świerszcze itd.). Robaki w czekoladzie mogą stanowić około 2-3% całego produktu. Należy zauważyć, że taka przekąska może zawierać substancje wywołujące alergie – kakao, masło kakaowe, miazgę kakaową i pełne mleko w proszku. Ponadto czekolady ręcznie robione z robakami mogą zawierać śladowe ilości orzechów oraz gluten. Natomiast robaki w czekoladzie mogą wywoływać alergię u osób, które są uczulone na skorupiaki bądź pajęczaki.
Ręcznie robiona czekolada z robakami powinna być przechowywana w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, najlepiej zamkniętym.
Jakość owadów w czekoladzie
Owady w czekoladzie, które wykorzystujemy do produkcji naszych słodkich przekąsek, są wytwarzane na terenie Unii Europejskiej. Takie robaki posiadają certyfikaty, które potwierdzają ich pochodzenie oraz jakość. Dołączamy także informacje o tym, gdzie zostały one wyprodukowane i że są pożywne oraz całkowicie bezpieczne, a także, że mogą być spożywane przez człowieka. Warto zauważyć, że suszone robaki spożywcze – także te znajdujące się w czekoladzie i innych przekąskach – są bogatym źródłem cennych wartości odżywczych, co przy regularnym spożywaniu może wpłynąć na poprawę pracy organizmu, a także samopoczucia. Oznacza to więc, że nasza czekolada ręcznie robiona dostępna w sklepie jest bardzo zdrowa, a umieszczone robaki w czekoladzie – pyszne i w pełni bezpieczne. Cena z kolei jest bardzo niska względem jakości, co tym bardziej zachęca do zakupu naszej handmade czekolady.
Robaki spożywcze
Czekolady handmade z jadalnymi robakami to ciekawe rozwiązanie dla osób, które uwielbiają słodycze, a jednocześnie chcą próbować nowych smaków. To także znakomita przekąska dla „owadożerców”, którzy już poznali smak jadalnych owadów. Warto wspomnieć o tym, że jedzenie robaków nie jest niczym nowym na świecie – w krajach w Afryce, Azji oraz w Australii (czyli w strefie tropikalnej) owady te spożywa się od czasów prehistorycznych aż do dziś. Szacuje się, że na całym świecie około 2 miliardy osób zjada je regularnie. W Europie robaki pojawiły się niedawno. Są pełnowartościowe, zdrowe i w pełni bezpieczne. Owady jadalne stanowią doskonały zamiennik białka odzwierzęcego. Aby przekonać się do ich smaku i właściwości odżywczych, doskonałym pomysłem jest nasza handmade czekolada – słodka, a zarazem zdrowa.